برگزاری مسابقات علمی جذاب در سطح دانشگاه، ضمن فراهم نمودن فضای پرنشاط علمی برای دانشجویان، دانش و توانایی آنها را افزایش می دهد. ارتقا فرهنگ کار گروهی افراد که یکی از نکات مغفول مانده در جامعه ایرانیست و نیز ظهور استعدادهای ناب که گاهی در چهارچوب های کلاسیک آموزشی دانشگاه اجازه بروز نمی یابند، از دیگر کارکردهای این مسابقات است.
یکی از جذاب ترین مسابقات دانشگاهی، مسابقات فتح پرچم (CTF) است. مسابقات CTF يك مانور شبيهسازي شده در فضاي سايبري محسوب می گردد كه در آن متخصصین امنیت اطلاعات به مقابله با يكديگر میپردازند. در اين مسابقه هر تيم تلاش ميكند از مواضع از پيش تعيين شده در رايانه يا شبكه اختصاصياش دفاع كند. در عين حال به طور همزمان سعي ميكند كه با گذر از سد امنيتي ساير تيمها، پرچم خود را در سيستمهاي آنها برافراشته نماید.
اولین دوره مسابقه CTF در كنفرانس DEFCON در سال ۲۰۰۳ توسط دانشگاه كاليفرنيا سانتا باربارا برگزار شد. در اين نوع كنفرانسها، متخصصين امنيت شبكه و رمزنگاري، آخرين دستاوردهايشان را در زمينه امنيت شبكه به اشتراك ميگذارند. از عمدهترين مسابقات CTF كه در حال حاضر سالانه توسط دانشگاههاي دنيا برگزار ميگردد، ميتوان به ICTF در دانشگاه کالیفرنیا سانتا باربارا آمریکا و مسابقه CSAW در موسسه پلیتکنیک دانشگاه نیویورک آمریکا، اشاره کرد.
مرکز تخصصی آپا دانشگاه صنعتی اصفهان، با تجربه برگزاری موفق دو دوره مسابقه CTF در قالب جشنواره امنیت فضای تبادل اطلاعات در سطح ملی، مسابقاتی تحت عنوان لیگ دانشجویی فتح پرچم در سطح دانشگاه برگزار مینماید. در این سری مسابقات که در حوزه های گوناگونی از سطح مقدماتی تا پیشرفته طراحی شده است، دانشجویان در محورهای مشخص شده در مسابقات CTF به رقابت می پردازند. مهندسي معكوس (Reverse-engineering)، شنود شبكه (network sniffing)، تحليل پروتكل، پنهان نگاری، مديريت شبكه، حملات تحت وب، برنامهنويسي امن، تحليل رمز(cryptanalysis) از جمله تواناييهايي هستند كه در این دسته از مسابقات مورد ارزیابی قرار میگیرد. در پرتو برگزاری این لیگ ضمن استعدادیابی، افراد و تیم های قدرتمندی پرورش می یابند.