info[at]nsec.ir
(+۹۸)-۳۱-۳۳۹۱۵۳۳۶

زندگی‌نامه استاد گرانقدر، دکتر مهدی برنج‌کوب

مهدی برنج‌کوب در ۲۸ شهریور ۱۳۳۹ در اصفهان متولد شد. وی در زمره اولین گروه از پذیرفته‌شدگان  دانشگاه صنعتی اصفهان محسوب می‌گردد که در سال ۱۳۵۷ در رشته مهندسی الکترونیک وارد دانشگاه صنعتی اصفهان شد. مهدی از اوان جوانی با حضور موثر در صحنه‌های سیاسی، اجتماعی و فرهنگی و جبهه‌های دفاع مقدس زبانزد بود و تلاش‌های وصف ناپذیری را انجام داد.

 تعهد بالای او و استعداد وصف ناپذیرش، رمز موفقیت چشمگیر او در این صحنه‌ها بود. نقش برجسته او در راه‌اندازی جهاد دانشگاهی صنعتی اصفهان، در ساماندهی فعالیت‌های انجمن اسلامی دانشجویان این دانشگاه در دهه ۶۰ از او چهره‌ایی تاثیرگذار ساخته بود.

انقلاب فرهنگی و شروع جنگ تحمیلی موجب شد مهدی به فعالیت‌های فرهنگی و جهادی و همچنین حضور در سنگر مهندسی جبهه‌ بپردازد. برنج‌کوب را می‌توان یکی از پایه‌گذاران فناوری رمزنگاری در کشور نامید. وی به خاطر حضور جهادی در جبهه‌های جنگ و آشنایی با مسئول مرکز تحقیقات پادگان توحید سپاه پاسداران، مهندس رجایی، در جریان نیاز جدی کشور به دستگاه  رمزنگار برای تبادل اطلاعات جنگی قرار می‌گیرد. از این روی در پروژه کارشناسی خود در سال ۶۶ به همراه اکبر افسوس زیر نظر دکتر صدری، از اساتید دانشکده برق و کامپیوتر دانشگاه صنعتی اصفهان بر روی ساخت دستگاه رمزنگار پژوهش نموده و با اجرای موفقیت‌آمیز  پروژه در دفتر پشتیبانی جهاد دانشگاه صنعتی اصفهان مستقر در اهواز(مقر شهید آذری) تعداد ۵۰ دستگاه از رمزنگار با نام شهید ملکی۱ از سوی جهاد دانشگاهی برای ستاد کربلا سفارش داده می‌شود.

 با بازخوردهای دریافتی از سوی کارشناسان، برنج‌کوب پروژه کارشناسی ۲ خود را در سال ۶۶ به ارتقا دستگاه رمزنگار اختصاص داده و حاصل آن الگوریتم رمز قوی‌ تری در رمزنگار می‌گردد. از این دستگاه‌ها  در عملیات‌های گوناگون  مورد استفاده قرار گرفته شده است.

پیرو این پروژه‌ها نخستین کلاس درس رمزنگاری کشور توسط دکتر محمدرضا عارف در تابستان ۶۶ در دانشگاه صنعتی اصفهان برگزار می‌گردد که دانش‌پذیران  این کلاس در اواخر سال ۶۶،  هسته مخابرات امن جهاد دانشگاهی صنعتی اصفهان را به سرپرستی مهدی برنج‌کوب تشکیل می‌دهند. مهدی برنج‌کوب، محمود برنج‌کوب، محمود مدرس‌هاشمی، مسعود عمومی، فرید زرین‌خط، حاج‌هاشمی، حسین سعیدی، فرامرز هندسی و... در کنار دکتر محمدرضا عارف از اعضای این هسته فعال جهاد دانشگاهی صنعتی اصفهان بودند. اجرای چندین و چند پروژه موفق تحقیقاتی و پژوهشی در زمینه رمزنگاری  از جمله شکستن الگوریتم رمزکننده صوتی از افتخارات این هسته است.

برنج‌کوب تحصیلات خود در مقطع کارشناسی ارشد را از سال ۶۷  پی گرفت و پس از دفاع از پایان‌نامه خود در سال ۷۰ با موضوع «کاربرد چندي کردن برداري در کدبندي سيگنال گفتار»، در سال ۷۳ در مقطع دکتری تحصیلات خود را ادامه داد.

اعضای هسته مخابرات امن جهاد دانشگاهی در سال ۷۵ به رهبری مهدی برنج‌کوب شرکت  پیام‌پرداز را تاسیس می‌کنند. این شرکت به عنوان نخستین و بزرگترین شرکت خصوصی تخصصی و دانش بنیان در کشور در حوزه افتا ماحصل بیش از بیست سال زحمات این مرد بزرگ است. شرکتی که همواره تلاشش بر حل مسائل کشور در حوزه امنیت اطلاعات و تبدیل علم دانشگاهی به تجربه و فناوری و محصول بومی استوار بوده و به عنوان یکی از ارکان صنعت افتا در کشور شناخته می شود. چه دانشجویان و دانش آموختگان ممتازی که در گرماگرم مهاجرت نخبگان، با دیدن جو علمی و دل‌پسند شرکت، عطای مهاجرت را به لقای آن بخشیدند. بر اثر مجاهدت‌های ایشان، در طی بیست سال گذشته صدها دانشجو و دانش آموخته رشته های کامپیوتر و برق و مخابرات، در شرکت پیام پرداز فعالیت کرده و ده ها پروژه بزرگ اجرا نموده اند و سبد متنوعی از محصولات بومی نمونه را به بازار صنعت افتای کشور تحویل داده اند.

دکتر برنج‌کوب در سال ۷۸ از رساله دکتری خود زیر نظر دکتر محمدرضا عارف دفاع نمود تا نخستین فارغ التحصیل رمزنگاری کشور در مقطع دکتری لقب گیرد. وی در سال ۷۹ به عضویت هیئت علمی دانشکده برق و کامپیوتر دانشگاه صنعتی اصفهان درآمد. پرورش ده‌ها دانشجو و متخصص امنیت و رمزنگاری در مقاطع تحصیلات تکمیلی از بزرگترین یادگارهای دکتر برنج‌کوب است. ایشان در کسوت استادی دانشگاه، از آن دسته استادانی بود که بی هیچ مسامحه و تردید، آرمان خود را در شاگردپروری و تولید علم نافع می‌دید. از این رو دانش آموختگان محضر ایشان هم اکنون هر کدام ستون هایی از خیمه دانش، صنعت، فناوری و مدیریت در عرصه امنیت اطلاعات کشور هستند. دستاوردهای علمی ایشان همینک نه فقط زینت مجلات تخصصی سطح بالای دنیا بلکه زیربنای بسیاری از فناوری ها و محصولات بومی رمزنگاری و امنیت اطلاعات در کشور است.

دکتر برنج‌کوب در سال ۷۹ با همراهی چند تن از اساتید دانشگاه صنعتی اصفهان(دکتر عارف، دکتر دخیل علیان، دکتر رجالی) و چند نفر از شاخص‌ترین شخصیت‌های علمی کشور در زمینه رمزنگاری و امنیت، انجمن رمز ایران را تاسیس نمود. فعالیت ایشان در صحنه میدانی امنیت فضای تبادل اطلاعات (افتا) در کشور به ویژه از طریق تاسیس و عضویت در چندین دوره شورای اجرایی انجمن رمز و کمیته‌های علمی کنفرانس رمز ایران، تاثیری عمیق و بی بدیل بر شکل دهی فضای علمی و تخصصی کنونی حوزه افتا در کشور داشت.

تدوین پیش‌نویس سند افتا کشور در سال ۸۲ یکی از یادگاری‌های فعالیت دکتر برنج‌کوب است که در قالب پروژه‌ایی راهبردی در شرکت پیام‌پرداز به سرپرستی ایشان انجام‌پذیرفت. در ادامه بر اساس این سند و ابلاغ رهبر انقلاب،  شورای عالی افتا به ریاست معاون اول وقت رئیس جمهور(دکتر محمدرضا عارف) تشکیل و مقدمه‌ایی برای تشکیل شورای عالی فضای مجازی می‌گردد.

در سال ۸۶  گروه پژوهشی امنیت سیستم‌ها و شبکه به سرپرستی  دکتر برنج‌کوب در دانشکده برق و کامپیوتر دانشگاه صنعتی اصفهان تشکیل گردید و بالاخره در  اواخر سال ۸۶ مرکز تخصصی آپا دانشگاه صنعتی اصفهان که به عنوان یکی از مراکز بسیار مهم و تاثیرگذار کشور در حوزه شناسایی و رفع تهدیدات سایبری کشور شناخته می‌شود با تلاش ، ‌مجاهدت و مدیریت دکتر برنج‌کوب شکل گرفت. اجرای موفقیت‌آمیز چندین پروژه کلان ملی در زمینه امنیت فضای تبادل اطلاعات، ارایه خدمات مؤثر در زمینه امنیت سایبری و نیز برگزاری همایش‌ها، کارگاه‌ها و دوره‌های آموزشی تخصصی امنیت فناوری اطلاعات و ارتباطات حاصل یک دهه فعالیت‌ مرکز تخصصی آپا دانشگاه صنعتی اصفهان  زیر نظر دکتر برنج‌کوب محسوب می‌شود.

دکتر برنج‌کوب عضویت در شورای راهبری و دبیری جشنواره ملی امنیت فضای تبادل اطلاعات را نیز بر عهده داشت. ارتقای سطح آگاهی عمومی در زمینه افتا، کشف و پرورش استعدادهای جدید و نیز  رشد و توسعه ایده‌های نوین در زمینه امنیت فضای تبادل اطلاعات از اهداف اصلی این جشنواره بود که با درایت، هدایت و مدیریت دکتر برنج‌کوب انجام پذیرفت. به راستی پرورش و راهنمایی جوانان و نوجوانان در زمینه افتا  و توسعه کارآفرینی شاید از آخرین دغدغه‌های دکتر برنج‌کوب محسوب می‌شد.

دکتر برنج‌کوب از سال ۹۲ معاونت فرهنگی اجتماعی دانشگاه صنعتی اصفهان را برعهده داشت و با ایجاد تحولی شگرف در زمینه فرهنگی و اجتماعی دانشگاه زمینه شکوفایی و  بروز  فعالیت‌های فرهنگی دانشگاه صنعتی اصفهان را در فضایی متعادل و بدور از حاشیه فراهم نمود. شور و نشاط تشکل‌های دانشجویی، انجمن‌های علمی، سیاسی و فرهنگی در زمان مدیریت ایشان  تا بدان‌جا پیش رفت  که او را پدر فرهنگی دانشگاه صنعتی اصفهان خواندند.

دکتر مهدی برنج‌کوب سرانجام  در تاریخ ۱۲ تیرماه ۹۶ پس از تحمل یکسال بیماری سخت دار فانی را وداع گفت و جامعه علمی و  دانشگاهی، صنعت افتای کشور، اعضای انجمن رمز ایران،  جهادگران جهاد دانشگاهی،  کارآفرینان و فعالین کار و کسب فناوری اطلاعات کشور، دانشجویان و اساتید دانشگاه صنعتی اصفهان، مجموعه کارکنان شرکت پیام‌پرداز، مجموعه کارکنان مرکز تخصصی آپا دانشگاه صنعتی اصفهان،  فعالین فرهنگی اجتماعی دانشگاه صنعتی اصفهان و همه علاقه‌مندان و دوستداران خود را در غم فراق خود تنها گزارد و به همرزمان شهیدش پیوست.

روحش شاد و راهش پر رهررو باد.